17. mai bunad 2019

Har du en bunadsdrøm?

Drømmer du om bunad til neste 17. mai? En ekte skreddersydd telemarksbunad er lagd for å gå i arv fra generasjon til generasjon.

Telemark var et sentralt område i nasjonalromantikken, og har derfor gitt særpreg til vår felles kulturarv. Denne arven har Almankås i Bø vært med å holde i hevd.

Tar vare på norsk kulturarv

Ingebjørg Almankås starta med å sy bunader for over 60 år siden etter at folk fra hele Telemark kom med gamle folkedrakter de ønsket å reparere. Ingebjørg begynte et systematisk arbeid med å tegne ned gamle draktmønster, og dette materialet danner i dag utgangspunktet for mange av de mest kjente bunadene fra Telemark.

Vår jobb er å videreføre tradisjoner og kunnskap om telemarksbunader, sier Tor Eilev Almankås, andre generasjon og daglig leder i familiebedriften.

Personlig preg på bunaden

Mange som skaffer seg bunad ønsker seg et plagg med historie som de kan identifisere seg med. Bunad er ikke bare en kjole eller dress, den symboliserer tilhørighet.

En ekte telemarksbunad tar tid å lage. Det er mange valg som skal tas, og det er mye jobb med både broderier, bånd som skal håndveves og stoff som skal skreddersys. Vi pleier å si at prosessen er viktig for å ha med seg de gode historiene, sier Tove Karin Haugen,  leder ved systua hos Almankås og fortsetter:
En bunad blir alltid til i tett samarbeid med den som skal ha den.

Beltestakk er konfirmantens favoritt

Den mest populære bunaden blant konfirmantene er beltestakken. Den har fått navn etter det brede, vevde beltet som går flere ganger rundt livet. Det blir sagt at beltestakken ble utvikla i de pietistiske 1840-årene.

– Beltestakken har enorme variasjoner, og store muligheter for et personlig preg, sier Tove Karin Haugen, leder ved systua hos Almankås. Hu sier at fler og fler tør å velge sterkere farger og at beltestakken ikke nødvendigvis skal «matche».

– Vi vet at folk i gamle dager brukte det de hadde til stakken, og derfor er ingen beltestakk lik hverandre. En annen grunn er at hver familie i gamle dager ønsket å ha sitt eget preg på bunaden.

Familietradisjoner i generasjoner

På systua i Bø er de allerede i gang med å forberede bunader til de som skal stå til konfirmasjon i 2019 og 2020. Som regler er det flere generasjoner som kommer sammen når konfirmanten skal ha bunad.

– Bunader er med  samhold og familietradisjoner. Det er noe spesielt med ritualene som skapes, sier bunadseksperten hos Almankås.

Bunaden trenger ikke sprenge lommeboka

I diskusjonen om norskproduserte bunader dukker ofte spørsmålet om pris opp. I tillegg til å være vakre og populære – er bunadene fra Telemark også rike på detaljer med broderier, har ofte mange bånd og mye sølv.

– Fordelen med å bruke lang tid på prosessen er at kostnadene kan fordeles over tid. Det er mye vakkert sølv som kan kjøpes brukt, og det er ikke nødvendig å kjøpe alt tilbehør og ta de dyreste valgene for å få en flott bunad fra Telemark.

De tilbyr også materialpakker, og ser at flere av kundene velger å gjøre deler av prosessen selv. Ofte i samråd med bunadstilvirkerne hos Almankås.

Det er også en trend av at flere syr om på bunader de har arvet og vil tilpasse den til dagens behov.

Mann+bunad=sant

Bunad blir mer og mer populært for hvert år som går, spesielt blant menn.

Telemarks rike drakttradisjon er ikke bare forbeholdt kvinner!

Mannsdrakten begynte å endre seg på 1880-tallet. Gråtrøya, som nå er kjent som Øst-Telemark herrebunad, ble erstattet av en enklere, mindre særpreget draktskikk, som lignet mer på herredressen i europeisk mannsmote.

Da Almankås forstod at «rundtrøya» fra Telemark ikke lenger sys i Norge, tok de grep. 

 Med kjærlighet til bunadsfaget har ekspertene hos Almankås utviklet to nye herrebunader, tuftet på norske tradisjoner. Dette har de gjort i samarbeid med bunadsforsker Kari Anne Pedersen som til daglig er konservator hos Norsk Folkemuseum.

For noen år siden fant hun en gammel bunad fra 1880-årene bortgjemt på et stabbur i Tuddal.

– Etter over to år med planlegging og studering, prøving og feiling er rundtrøyene klare for bestilling i disse dager. Første bunad er levert sin nye eier, forteller en stolt Tove Karin Haugen, leder ved systua hos Almankås.

Ekte norsk håndverk fra Telemark

Fordelene med en personlig skreddersydd bunad produsert i Norge:

  • Den kan gå i arv – fra generasjon til generasjon
  • Bunaden er personlig tilpasset deg
  • Alle plaggene blir sydd etter mål og individuelle valg
  • Alt er håndbrodert
  • Du er garantert materialer med høy kvalitet

En ekte telemarksbunad er laget for å vare – og for å kunne gå i arv fra generasjon til generasjon.